Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарните власти в Гърция намериха пестициди и опасни микроорганизми в турски плодове, зеленчуци и ядки

| обновено на 19.03.18 в 15:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите са иззели досега 400 тона плодове, зеленчуци и ядки, внесени от Турция, които съдържат опасни и дори отровни вещества. Проверяват се всички магазини и открити пазари, предимно в северната област Еврос, която е в близост до Турция и вносът е предимно от съседната страна.

Предупреждават се клиентите задължително да изискват при покупка документ за извършена проверка от санитарните органи.

В зелени и червени чушки е открит пестицид, който не се използва повече от 40 години, коментират от Агенцията по безопасност на храните.

Наличието на отровни за хората вещества са открити и в ядки – орехи, бадеми, фъстъци и лешници.

Агенцията по безопасност на храните продължава проверките в цялата страна, като предупреждава, че и малко количество от некачествената стока може да доведе до силни здравословни проблеми.

В отговор на въпрос на "Хоризонт" дали Българската агенция по храните ще вземе адекватни мерки и ще повиши контрола върху аналогични стоки, внесени от Турция в България, от там съобщиха, че до момента гръцките власти не са изпратили съобщение за такъв проблем по системата за бързо оповестяване. От агенцията уточняват още, че всяка пратка с плодове и зеленчуци на българско-турската  граница се проверява за опасни пестициди и до момента такива не са открити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44