Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна за март висока вода във Венеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Венеция има отново висока вода. Измерено е ниво от 124 см над морското равнище, което е рекорд за месец март. 

В резултат на лошото време високата вода, измерена през последните часове във Венеция, е най-високата засега от началото на 2018 година. В момента тя е покрила 37% от земната повърхност на града. По-сериозно е положението в съседния Киоджа, известен като „малката Венеция”. Там приливът на морето заля специалните прегради, достигайки до 141 см от нормалното си равнище и заля историческия център.

Явлението „висока вода” във Венеция и Киоджа е една особеност, която зависи от заобикалящата ги Венецианска лагуна, реките, които се вливат в нея, от силните югоизточни или североизточни ветрове и от валежите. Експерти обясниха, че настоящата висока вода е необичайна за този период, когато явлението е в регресия. Затова средното ниво от 53 см сега за март влиза в графата за исторически рекорд за месеца. Прогнозата за дъжд, сняг и силен вятър през тези часове може и да го подобри.

Една атракция за туристите – неудобство за местните жители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44