Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция конфискува 1,4 кг радиоактивен елемент за $70 млн.

Снимка: БГНЕС

В турската столица Анкара беше задържан над 1,4 кг от редкия радиоактивен елемент калифорний. Стойността на задържаното вещество е над 70 млн. долара.

Екипи на службата за борба с контрабандата към дирекцията по сигурността са извършили операцията в квартал "Пурсаклар" по сигнал. Задържани са четирима души.

Следствените действия продължават, за да се установи как и откъде веществото е било внесено и да се изясни кои са били потенциалните купувачи.

Елементът калифорний е високорадиоактивен. Той е изкуствено създаден за първи път в националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорнийския университет, САЩ, и поради това носи това име. В света единствено Русия и Съединените щати притежават възможности за производство на радиоактивния елемент.

Калифорний е вторият най-скъп материал в света. Той и различните му изотопи се използват при производството на ядрени бойни глави и химически оръжия, но елементът има и редица граждански приложения, например в атомни реактори, металодетектори и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44