Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел също иска продължаването на граничния контрол в Шенген

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя удължаването на граничния контрол по границите в Шенгенската зона. За това настоя и новият вътрешен министър в Берлин Хорст Зеехофер, предава ДПА. 

"Канцлерът и министърът са единодушни, че контролът трябва да продължи и след месец май", заяви говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт. Причината е недостатъчно добрата охрана по външните граници, допълни той, като по този начин потвърди вчерашното изказване на Зеехофер.

За отмяна на действието на Шенгенското споразумение настоя Зеехофер в интервю за неделното издание на вестник "Ди Велт". Според баварския политик граничният контрол по границите на Германия дори трябва да се засили.

"Гранична полиция има и други функции, освен да отблъсква нелегални мигранти", заяви Зеехофер.

Европейският съюз настоява контролът по вътрешните граници в Шенгенската зона, който бе въведен като извънредна мярка през 2015 г., да бъде отменен през май. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви в София, че проверките трябва да продължат, докато не се гарантира сигурността по външните граници на евросъюза. А България настоява за тяхната отмяна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44