Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел обеща да работи за общ европейски дневен ред на Германия и Полша

| обновено на 20.03.18 в 09:57
Ангела Меркел и Матеуш Моравецки на срещата им във Варшава в понеделник вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единен Европейски съюз на 27 страни-членки бе акцентът при посещението на германския канцлер Ангела Меркел снощи във Варшава. "За да постигнем общите си цели, са нужни деликатност и готовност за компромис", заяви Меркел.

Преди разногласията между Германия и Полша по много теми да се превърнат в пречка за постигането на решения в ЕС, Меркел се отправи на първо посещение във Варшава в новия си мандат само дни след избирането си за канцлер. Полша се обяви против плановете на Франция за по-тясна интеграция на еврозоната. За това думите на канцлера трябва да успокоят Варшава: "За мен бъдещето на Европа е много важно. При това бъдещето на цяла Европа, а не на еврозоната или други отделни части на ЕС", подчерта Ангела Меркел.

Основните различия между Полша и Германия са в областта на миграционната политика. Полша категорично отказва да спазва квотното разпределение на бежанците в Европа.

А Брюксел е разтревожен от загърбването на принципите на правовата държава в Полша. ЕК стартира за първи път в историята си наказателна процедура срещу страната, която може да доведе до отнемане правото на глас. 

Полският премиер Матеуш Моравецки защити съдебната реформа на правителството, а вицепремиерът Пьотр Глински заяви, че тя е необходима. "Нямаме никаква причина да се откажем от реформата. Всяка част от нашата реформа може да се намери в законите и на други страни от ЕС", заяви Глински.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44