Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодател е обвиняем за трудова злополука преди 6 години, в която загина мъж от задушаване

Собственик и управител на фирма от Бургас, се изправи пред съда с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на свой служител, както и за тежки телесни повреди на други трима. Инцидентът е от юли 2012 година, когато нахлува вода с газови изпарения в канално помпена станция – Поморие, по време на строително ремонтни дейности.
Манол Загорчев, собственик и управител на фирма "Химтех", е подсъдим по безпрецедентно дело, както самият той твърди. А случилото се в помпената станция на Поморие е инцидент, и няма нищо общо с обвинителния акт за липса на безопасни условия на труд, според него.  Когато се е случило това преди 6 години, той е бил на друг обект в Хърватска:
"Обектът е рутинен, такъв беше. До този момент такъв прецедент в историята на ВиК няма и изобщо на местата, където работим. Това, което се е случило се надявам да послужи като пример да не се допускат такива инциденти. Лично аз не изпитвам никаква вина, въпреки, че починалия ми беше много близък. Когато разбрах какво се е случило, веднага се върнах и дойдох на място. Който и да е бил там, няма как да се предотврати подобно нещо. Този бокте работихме близо 3 месеца преди това. Когато е текнала вода, по моя инструкция, хората са напуснали обекта..." 
След напускането на обекта, единият от пострадалите Цветослав Цонев е слязъл да провери дали водата се е оттекла, от отровните газове се свлича на земята, другите Христо Попов и Мустафа Мехмед и загиналия Добрин Клинчаров слизат, но и те са обгазени, поясни още Загорчев
"Никой не е очаквал, че ще има газ. Никога не е и имало в останалите обекти, в които сме работили. Много трагично и аз го изживях, защото фирмата ми е малка и всички сме като едно семейство. Бяхме близки със загиналото момче, но лошото е, че и който и да е бил към този момент там, дори и аз да бях, и аз щях да падна от отровните газове..."

Фирмата на Манол Загорчев е правила и помпените станции в Несебър и Бургас. На същия принцип.
Частен обвинител е сина на загиналия Добрин Клинчаров, малкият Георги сега е на 8 години  Но за случилото се припомня и неговата защита адвокат Златина Маркова:
"На 4 юли 2012 година, в Поморие - Канално помпена станция №7 са извършвани ремонтни дейности от фирма "Химтех" ЕООД, при които  при отваряне на една заглушка, са навлезли вода и отровни газове, а работещите там са започнали да се задушават. Всичко е станало много бързо, в рамките на 30-40 минути..."

Според оцелелият и отговорник на обекта по време на случилото се Мустафа Мехмед:
"Не искам да си спомням за случилото, това е лош спомен"

Дали работодателят е изпълнил законовите изисквания за осигуряване  на безопасни условия на труд на работниците в помпената станция, това  е предмет на делото, което започна в Окръжния съд в Бургас.

Чуйте повече в репортажа на Свобода Атанасова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16

Административният съд в Бургас прекрати делото за "Подпорната стена" в Алепу

Административният съд в Бургас прекрати делото, след като прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на "Подпорната стена" в местността Алепу. Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани с последното решение на ВАС от 26-и юни, в което е посочено, че..

публикувано на 24.07.24 в 12:39

30 работници се спасиха по чудо в горящ автобус след смяна в Слънчев бряг

Автобус, превозващ 30 работници се е запалил в движение на пътя Каблешково-село Дъбник. Инцидентът е станал вчера, няма пострадали пътници, съобщават от бургаската полиция.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа.  По данни на 40-годишния шофьор вероятната причина е техническа неизправност по време на движение.  Той забелязал дим, излизащ..

публикувано на 24.07.24 в 10:38

С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата бургаски полицаи

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022г.  Според адвокат Калин..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

За пореден път съдът не даде ход на делото за бащинство на Минков

Окръжният съд в Бургас отново не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова-Пеева, обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април, тя бе пусната под домашен арест. Днес беше разгледана молбата ѝ за възстановяване на срока за отговор..

публикувано на 23.07.24 в 13:15
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Съдебна зала. Снимката е ипюстративна.

Намаляват осъдителните присъди за престъпления в Бургас

По-малко осъдителни присъди за престъпления и по-ниско процентно съотношение между престъпления и осъдени отчита в област Бургас Териториалното статистическо бюро - Югоизток за 2023 година в сравнение с предходните две.  Миналата година присъдите са били 1 602, а осъдените - 1 499. Година по-рано присъдите са били 1 883, а осъдените - 1 800. Данните за..

публикувано на 23.07.24 в 11:55