Близо 40% от безработните са без квалификация

Близо 40% от регистрираните безработни в бюрото по труда в Бургас са без квалификация, в това число и 30% от лицата със средно образование. Проблемът с дефицита на кадри е не само в региона, но и в национален мащаб, коментира директорът на бургаската институция Живко Янакиев. В момента в бюрото по труда в морския град се провеждат курсове с такава насоченост, посочи той.

 „От началото на месеца до днес сме стартирали 23 курса с 450 участника в тях в обучения по най различни професии Както свързани с туризма и търговията но и не само  Най голяма група са курсовете по готварство. До момента има 4 групи или общо над 80 човека. Другата основна група са оператор на компютри“, каза Янакиев.

Заварчици и офис секретари са другите професии, сред общо 12-те по които се провеждат квалификационни курсове, посочи още Живко Янакиев. Кандидатите обаче имат  входящо и изходящо образователно ниво.

Още чуйте в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Авария в цех за производства на биогаз в Симеоново

Авария е възникнала в следобедните часов в цех за производство на биогаз в ямболското село Симеоново. Трима работници са леко пострадали, откарани са за преглед в областната болница. Инцидентът е станал около 15,30 в цех за събиране и обработка на животинска тор за производство на метан. Имало е слаба експлозия, единият от..

публикувано на 06.12.19 в 17:57

Поморие и Ахелой също спазиха никулденската традиция

И Поморие отбеляза подобаващо празника на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите Никулден.  След тържествена света литургия в местните храмове и литийни шествия до рибарските пристанища в Поморие и Ахелой, днес плавателните съдове на територията на общината бяха благословени. За благополучие на собствениците им бяха прочетени молитви, а в..

публикувано на 06.12.19 в 17:15

„Меден рудник“ също посрещна Никулден с голям празничен концерт и рибен курбан (СНИМКИ)

Жителите на бургаския комплекс "Меден рудник" посрещнаха Никулден с голям празничен концерт и рибен курбан. На сцената до СУ "Петко Росен" излязоха обичаните музиканти от популярната група "Тоника Домини" - Ева Найденова, Красимир и Виолета Гюлмезови. Те поздравиха публиката с любимите си хитове "Нощ над града", "Лека нощ, усмивки", "Здравей, как си,..

публикувано на 06.12.19 в 16:39

В Ямбол поставят нови контейнери за смет

В Ямбол започна поставянето на нови контейнери за смет. От общината призоваха гражданите да не ги унищожават и палят, съобщава кореспондентът ни Даниела Костова. Сключният договор с новата сметопочистваща фирма ще осигури достатъчно съдове за ямболските квартали, информира секретарят на общината Кольо Колев: "Радстното е, че в новата..

публикувано на 06.12.19 в 16:00

Бургас празнува! (ГАЛЕРИЯ)

Празникът на Бургас започна по традиция с освещаването на обредната трапеза в Никулденското градче, с последващо литийно шествие и арт ателиета. Кулминацията на празника предстои тази вечер, със запалването на светлините на 18-ет метровата коледна елха площад „Тройката".  Регионалният историчеси музей припомни в Никулденското градче до..

публикувано на 06.12.19 в 15:20

"Булевард Демокрация" - на 6 декември

Хубав ден Великден, още по-хубав – Никулден. Така, с леко намигване към фолклора, можем да си честитим най-морския празник. На пълни мрежи да се радват и рибари, и банкери. Да се радват и прасетата, както написа преди годинни бургаската поетеса Елка Стоянова, че не са сред мезетата. И моряците, за които морето да е спокойно, вятърът – попътен,..

публикувано на 06.12.19 в 14:43
Симеон Димитров (в средата)

Смели бургазлии, спасили човешки животи, получиха отличия (галерия)

Този град е създаван и развиван от личности, които са пример за нас и днес, посочи на тържествената сесия кметът Димитър Николов и пожела: „Бъдете благословени във всяко едно ваше начинание и нека Господ да пази Бургас. Честит празник !“ Областният управител Вълчо Чолаков добави: „162 са медалите – златни, сребърни и..

публикувано на 06.12.19 в 13:19