Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: ЕС осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море

Юнкер: Проблемите в двустранните отношения не спира да расте, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара

| обновено на 23.03.18 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС категорично осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Средиземно и Егейско море в контекста на очакваната среща на върха Турция – ЕС във Варна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

"Този въпрос ще бъде повдигнат във Варна, където се надяваме да проведем дискусии по много теми, свързани с отношенията между Турция и ЕС, и за това, което предстои. Наясно съм, че тази среща няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и в Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други сложни въпроси, в т. ч. и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начини да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес".

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква предстоящата среща ЕС – Турция във Варна със смесени чувства. Той поясни, че количеството на проблемите в двустранните отношения не спира да расте, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара. 

Юнкер отбеляза, че решението за отзоваването на посланика на Европейския съюз в Москва е "извънредна мярка", каквато досега не е била предприемана, но въпреки това каналите за комуникация с Москва трябва да останат открити.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44