Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции в Турция след заключителния документ на Европейски съвет, осъждащ поведението на Анкара спрямо Кипър

Остри реакции на турската страна предизвика заключителният документ, приет на вчерашния Европейски съвет. 

В ябълка на раздора се превърна приетият в Брюксел документ, осъждащ поведението на Анкара спрямо Кипър.

Турският министър на европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик заяви в „Туитър“, че за Турция е невъзможно да приеме квалификациите по свой адрес, използвани в приетия след Европейския съвет документ. Челик допълни, че Анкара отива на срещата във Варна, която разглежда като голяма възможност за подобряване на отношенията, с искрен и добронамерен подход. Според него Турция разчита на същия конструктивен подход и от страна на Европейския съюз.

Решението на Европейския съвет е неприемливо, се посочва и в позиция на турското външно министерство. От ведомството смятат, че солидарност само заради членството в Евросъюза показва неспособността на блока да бъде обективен по въпроса. Докато това е така, не е възможно Съюзът да бъде приет дори като трета страна в спора, се казва в публикуваното. Според Анкара действията на кипърските власти са в разрез с международното право.

Вчера Европейският съвет категорично осъди действията на Турция, която не допусна сондажни кораби край Кипър. Съветът изрази безусловната си подкрепа за Гърция и Кипър и призова Анкара да зачита суверенните права на средиземноморската държава да се възползва от природните си ресурси в морето.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44