Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Членството в ЕС остава стратегическа цел за Турция

| обновено на 26.03.18 в 15:29
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел за Анкара, заяви президентът Реджеп Ердоган, преди да отпътува за България.

На тазвечерната среща ЕС - Турция във Варна Ердоган ще настоява да бъдат премахнати пречките пред членството на страната му в ЕС. Ще бъде обсъден и както се изрази Ердоган - "провалът на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци".

Турският президент очаква от ЕС "безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма".

На истанбулското летище „Ататююрк“ турският президент беше придружаван от министъра на енергетиката Берат Албайрак, външния министър Мевлюд Чавушоглу и министърът на европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик.


Колкото по-силен е диалогът на Турция с България, толкова по-полезно ще е това за целите Балкани,.заяви турският президент Реджеб Ердоган.
Турският президент Реджеб Ердоган изказа благодарност на „приятелска и съседска“ България за организирането на срещата и съобщи, че преди нея ще обсъдят с българския премиер Борисов двустранните отношения. 

По думите на турския лидер пълноправното членство на Турция в ЕС остава нейна стратегическа цел и той ще продължи преговорите за влизане в блока. Отношенията на Турция и Евросъюза имат исторически корени, изтъкна Ердоган, и допълни, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието те са били задълбочени, въпреки някои периоди на напрежение. 
Ето какво заяви Ердоган пък по отношение на вижданията на Анкара за борбата с тероризма:
"Отново ще акцентираме, че от Европа по отношение борбата с тероризма Турция очаква безрезервна и ясна подкрепа, без „но“. Да получаваме пълна подкрепа от европейските ни приятели за нашата борба с тероризма е условие за ново изграждане на отношенията между нас в сигурността. Някои ходове на Европа по отношение на ръководството на ПКК определено са важни, но в действителност са много далеч от (удовлетворяване на) очакванията ни".
Турският държавен глава заяви, че отново ще напомни за търпените от Турция двойни стандарти и че европейската позиция по отношение бежанската драма в Егейско море не е искрена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44