Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от БСП - Бургас: ГЕРБ влизат от скандал в скандал, вървим към предсрочни избори


Вървим към предсрочни парламентарни избори, кога ще бъдат те, не е ясно. Може би до края на годината или ще се съчетаят с евровота догодина, това заяви днес бургаският депутат от БСП Николай Тишев. Той и колегите му отчетоха дейността си  и обобщиха кои са най-големите  проблеми на управлението на ГЕРБ. Със сигурност  за избори няма да се говори до 30 юни, докато е европредседателството на страната.

Тишев отбеляза, че в момента партията е консолидирана и няма вътрешни проблеми:

"Има два признака за това, когато дадено управление тръгне към своя край. Единият е влизането от скандал в скандал. През януари беше за Истанбулската конвенция, след това скандалът с ЧЕЗ. Там още чакаме отговора на големия въпрос кой седи зад „Инерком” и Гинка Върбакова. Тепърва ще изникват нови информации по този казус”

" На политическия небосклон се появяват нови формирования, което предвещава действия в бъдеще време, че това правителство няма да си изкара пълния мандат”"

Петър Кънев заяви:

„ГЕРБ допуснаха много големи грешки – като Истанбулската конвенция, Закона за частната охранителна дейност, ЗИД на НК, където се вдигна много сериозен анализ. Промените в наказателния процес поставят на една плоскост отношенията на търговските дружества. Най-страшното е, че непрекъснато ни плашат, че това е европейски регламент, че е изискване на Брюксел. Няма нищо такова. В нито от един от последните три мониторингови доклада на Европейската комисия няма такава препоръка. Такава препоръка няма и в докладите по линиите на правосъдието. Разчитам, че този закон ще го оставят на трупчета, защото той е изключително вреден”.

 Кънев коментира още, че малкият бизнес непрекъснато се мачка:

 „Ако една малка фирма тръгне да изпълнява всички изисквания, тя няма да може да издържи. За това си мълчат и кротуват. България няма икономика, а пазарът е все по-стеснен. Големите фирми искат нови територии и се опитват да изядат малките. Когато това стане обаче, те ще започнат да се изяждат и помежду си” – заяви той.

Законите,които се предлагат и приемат, са с ниско качество, обясни народният представител и юрист Димитър Стоянов. Той добави още,  че вече четвърта седмица министър Захариева не е дала отговор на въпроса му 

„Каква е реакцията на Министерството на външните работи по отношение на изказването на турския президент Ердоган за духовните граници, в които попада и Кърджалийска област”. „Предполагам, че може би е свързано с посещението на Ердоган в България. Очаквам да получа отговора” .

Тодор Байчев също критикува законодателните инициативи и разказа, че преди време, когато е започнала стачката на надзирателите, е провел три срещи с техни представители – в Бургас, Стара Загора и София.

 „Тогава поех ангажимент и смятам, че съм го изпълнил". 

 Друго, което той посочи, бе относно декларацията за тракийските бежанци. „Този въпрос трябва да бъде засегнат и да се работи по него” – подчерта още Байчев.

Областният председател на БСП Стойко Танков обясни,че подготовката за местните избори вече е започнала в общините.

  „В момента водим разговори във всяко едно населено място, за да видим какви са нашите възможности, какви са социално-политическите факторите, определящи резултата от изборите и ще решим какви да бъдат нашите кандидати. Нямаме притеснения, ако има и предсрочни парламентарни избори – структурите са в готовност” .

Стойко Танков не пожела до коментира кой евентуално би бил кандидатът на левицата  за кмет на Бургас, като заяви, че ако се обяви рано името му, то може да бъде атакувано.
До момента бургаските социалисти са събрали пет хиляди подписа за разваляне на сделката с ЧЕЗ.

Повече в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият мандат – идната седмица! Радев очаква отговори от ПП-ДБ

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз" "Първо искам да..

публикувано на 12.07.24 в 08:59
Калин Стоянов

Искат оставката на Калин Стоянов заради момчето, пребито от полицай

От ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от полицейски служител. Това стана ясно след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

ПГ на ДПС изключи 17 депутати, сред тях и тримата бургаски (ОБНОВЕНА)

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на 17 депутати. Това са народните представители, които подкрепиха Ахмед Доган и бяха на среща при него в "Росенец". Сред тях са и тримата бургаски Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. Сред изключените е и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. 25 души са..

публикувано на 11.07.24 в 10:53

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС; брутално отношение към членовете на..

публикувано на 11.07.24 в 08:48

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на..

публикувано на 10.07.24 в 14:56

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 13:40