Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските медии за срещата ЕС-Турция

Снимка: БНР

„Заедно ще изградим силна Европа“ е водещото заглавие на проправителствения „Сабах“. Материалът е придружен от снимка на четиримата ръководители, хванати за ръце, които отправиха послание за силен съюз, пише изданието. „Пълноправно членство е единствената ни цел“, извежда на преден план „Миллийет“. Подзаглавия във вестника акцентират върху продължаването на диалога и евентуална нова среща в следващите месеци. Турският президент Ердоган е цитиран за нуждата от предприемане на допълнителни стъпки за отпадане на визите и че турските военни операции гарантират и сигурността на Европа.

Центристкият „Хюррийет“ пише на първа страница: „Трудните дни останаха назад“. Изданието коментира, че това е първа среща на най-високо ниво от около година насам и акцентират върху думите на турския лидер, че оставянето на Анкара извън процеса на разширяване ще бъде груба грешка. От „Хюррийет“ наблягат и на думите на Доналд Туск, че отношенията трябва да се подобрят.

Консервативният „Йени Шафак“, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието, изтъква седемте условия на Турция към блока – визова либерализация, борба с тероризма, кипърският въпрос, обновяване на Митническия съюз, бежанският въпрос и изплащане на обещаните 3 млрд. евро, сътрудничеството в сферата на сигурността и търговско споразумение по отношение на сухопътния транспорт. Последния въпрос засяга и България като важна транзитна страна в търговията между Европа и Турция.

Опозиционният „Джумхурийет“ изтъква липсата на решение. Редакцията допълва, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица между Анкара и Брюксел, но посланието „разбрахме се“ не е било излъчено. Според вестника привлича внимание използваната от европейските лидери формулировка за „стратегическо партньорство.“ В контекста на отношенията с Австрия и вчерашната задочна размяна на реплики между австрийския канцлер и турското правителство, „Биргюн“ определя разговорите като „напрегнати.“

Редица турски издания поставят ударение върху думите на президента на страната за кипърския въпрос и борбата с тероризма. Мнозина известни колумнисти също са избрали да пишат за ситуацията в Близкия изток. Поставените от България въпроси в двустранен план не намират широк отзвук. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44