Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради дъждовете снощи е била усложнена обстановката в Равнец и „Долно Езерово“

Снимката е илюстративна
Снимка: Бояна Петрова

Проблеми с дъжда е имало през нощта в община Бургас в района на Равнец и квартал „Долно Езерово“. Около 2 часа системата за ранно оповестяване на наводненията се е задействала, обясни кметът Димитър Николов.

„Отидохме на място. В Равнец се покачи с около 1.50 м. нивото на малката река в близост до селото. Наложи се в ниските части на селото да събудим хората, които живеят в едноетажните постройки, за да ги предупредим, че има риск. По същия начин направихме и на улицата около стадиона в „Долно Езерово“. До сутринта оттокът на водата спадна и рискът отмина.“

Димитър Николов допълни, че тази сутрин се е свързал и с кмета на Камено Жельо Вардунски.

 „По наши наблюдения от снощи на няколко пъти идваше приливна вълна по линия на т.нар. каскада от два-три малки язовира от село Винарско. Поискахме от Община Камено да се синхронизираме. Разбира се снощи дъждът беше голям и на някои от язовирите се е налагало да се изпуска извънредно количество воден обем. Най-добре е тези неща да стават съгласувано. Ако на територията на община Камено се изпуска извънредно вода от язовирите е хубаво ние като част от веригата до вливането на реката в езерото Вая да бъдем уведомени, за да можем да вземем съответните мерки.“

Кметът обясни, че нанесените щети са малко и вече са взети мерки за възстановяването им. Към момента има данни и  че река Чекарлийка е излязла от коритото си и е заляла пътя към базата за дограма. Изпратена е вече техника в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен е с 80% загуба на питейна вода заради остаряла ВиК мрежа

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода по водопроводите, а причините според ръководството на водния оператор са множество, но липсата на сериозни инвестиции през годините е водещата. Последният трети проект за воден цикъл е от 2019 година и продължава към момента.  Основните загуби на ВиК Сливен са натрупани през годините, но..

публикувано на 25.09.24 в 15:26

Мамарчево отпразнува 90 години от преименуването си

Мамарчево празнува 90 години от преименуването си Някогашното боляровско село Мураданлъ – вече Мамарчево – отпразнува настъпването на 90-ата година от преименуването си. Кметът Болярово Христо Христов пожела на събралите се за празника жители и гости на селото да са здрави и все така обединени и им разказа за предстоящите проекти, свързани с..

публикувано на 25.09.24 в 15:18

Промените в закона ще доведат до поскъпване на шофьорските курсове

Ще има повече проблеми, отколкото ефект върху крайния резултат. Така коментира Дойчо Пеев, председател на Регионалния авто-инструкторски съюз в Бургас, промените в правилата за изкарване на шофьорска книжка, направени от Министерство на транспорта. При едната се определят 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца, а другата е..

публикувано на 25.09.24 в 15:16

Бургаските съветници одобриха трасето за обхода на ж.к. „Меден рудник“

Общинските съветници в Бургас подкрепиха единодушно предложението за определяне на трасето за южен обход на ж.к. „Меден рудник“. Решението е свързано с реализация на пътна инфраструктура, която ще доведе до облекчаване на пътния поток и безпрепятствено извеждане на трафика от града. Предвижда се изграждане на пътна връзка на „Меден Рудник“ до..

публикувано на 25.09.24 в 13:33

На пазара "Краснодар" няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците „Дебелт“, „Любен Каравелов“, „Цар Калоян“ и „Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът-имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 11:26

Бургазлии протестират срещу многоетажни паркинги във "Възраждане" (ОБНОВЕНА)

Жители на комплекс „Възраждане“ се събраха днес пред дома на НХК, където се провежда заседание на бургаския общински съвет. Те са недоволни от идеята да бъде изградени многоетажни паркинги на две локации.   В дневния ред на сесията е включена докладна записка от заместник кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие за промяна на ПУП..

обновено на 25.09.24 в 09:16

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 24.09.24 в 17:15