Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара критикува идеята на Франция да посредничи между Турция и кюрдски сили в Сирия

Снимка: БГНЕС

Остри реакции от официална Анкара предизвика френската идея за посредничество между Турция и кюрдските сили в Северна Сирия. Президентът Ердоган заяви, че изявлението е странно и изцяло погрешно и добави, че ако изявлението е вярно, Франция надскача височината си по въпроса.

"Турция няма нужда от посредник. Тя няма да седи на една маса с терористи", беше категоричен турският президент Реджеп Ердоган. Той обясни, че в телефонния си разговор с френския си колега Еманюел Макрон е чул "странни неща", на които се налага да отговори "на висока честота". По думите му Анкара подслонява 3,5 млн. сирийски бежанци, докато Франция е посрещнала седмина терористи в Елисейския дворец.

По-рано вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че идеята на Париж представлява подкрепа за терористичните организации, атакуващи Турция.  В Туитър той написа, че сътрудничещите на терористите стават цел на Анкара също както терористите и поясни, че се надява Париж да не предприеме такава нелогична стъпка.

По време на пресконференция външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че идеята на Франция е неприемлива. По думите му, Париж този път е отишъл твърде далеч и действията му показват двойни стандарти. Чавушоглу е изказал турското недоволство по време на телефонен разговор с френския първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан.

Франция е имала административен мандат върху Сирия от края на Първата световна война до края на Втората световна война.

Междувременно Реджеп Ердоган заяви, че Турция е започнала подготовка да прочисти от терористи още три района в Северна Сирия и в Северен Ирак.​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44