Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Продължава прочистването на района Тел Рифаат и други части от Сирия от терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган заяви, че продължава прочистването на района Тел Рифаат и други части от Сирия от терористи.

По думите на Ердоган терористите нямат друг шанс, освен да се предадат. Той допълни, че Турция няма да спре до премахването от региона и на последния терорист. Турският лидер съобщи, че по последни данни броят на неутрализираните терористи е надхвърли 8500. „Това може да безпокои Франция, но ще продължим по този път“, добави Ердоган.

Според турския държавен глава Анкара няма да изостави „своя регион“ на „империалистите.“ По думите му Турция няма да позволи нови съглашения като договора "Сайкс-Пико" от времето на Първата световна война.

По-рано турският военен министър Нуреттин Джаникли и вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг заявиха, че ако Франция разположи свои части в Сирия, това би било инвазия и нарушение на международното право. В петък турската „Анадолска агенция“ публикува данни, че френски специални части са разположени в пет бази в Северна Сирия на територии, контролирани от кюрдски сили.

Причини за обтягането на отношенията е проведена ден по-рано в Елисейския дворец в Париж среща на френския президент Еманюел Макрон с високопоставени кюрдски командири.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44