Продължава търсенето на злато в Странджа

Иван Жабов: Странджа планина е една от най-чистите в България и ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън

Фирма проявява интерес към проучването на полезни изкопаеми на площта "Вършило" в Странджа. Същата тази фирма има разрешение да търси ценни метали в мините край созополското село Зидарово. Компанията получи и зелена светлина да сондира и землището на село Богданово, община Средец. На последната сесия Общинският съвет на Средец разреши на фирмата да разшири с още 150 кв.м района, който ще изследва.

Въпросната фирма има разрешение от министъра на икономиката още от 2014 година да прави проучвания за метални полезни изкопаеми и подземни богатства в землищата на Вършило, Индже войвода, Крушевец, Варовник, Дебелт, Драчево и Росеново.

Площите, които се наемат в село Богданово от фирмата, са съвсем законни, тъй като това са площи от категория „изоставени ниви“. Те са съвсем малки и по тях се предвижда да се направят геологопроучвателни дейности. Искам да уточня, че става въпрос за едно съгласие, което е дало Общинският съвет на град Средец за временно ползване върху този имот“, поясни пред "Хоризонт" кметът на Средец Иван Жабов.

Той каза още става въпрос за временно ползване за срок от шест месеца, тъй като едното заявление за временно ползване, подадено от фирмата изтича на 13-ти октомври 2018 година, а другото изтича един ден по-късно.

В рамките на тези шест месеца те трябва да извършват своите геологопроучвателни дейности и след като свършат да възстановят засегнатите площи в състояние, в което са били“.

Фирмата обаче не е заявила какви са й намеренията, след като приключат тези шест месеца, както и ако при проучването се натъкнат на т.нар. златна нишка, но община Средец няма да позволи да се повтори ситуацията в Трън.

„Странджа планина за момента в България е една от най-чистите планини, така че ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън. Ние сме наясно, че ако там излезе злато, след неговия добив какво остава от земята и в атмосферата. Аз мисля, че няма да се допусне това, но в крайна сметка те си имат издадено надлежно разрешение  от министъра на икономиката във връзка с подземните богатства, така че след като изтече срокът от тези шест месеца, ще имаме ясни резултати“.

Жабов добави още, че приветства инвестиционните намерения на фирмата, тъй като това би отворило нови работни места и предвид това, че безработицата в района не е ниска, това би било една добра възможност. 

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с Иван Жабов.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Увеличават част от таксите за технически услуги на Община Бургас

Предвижа се увеличение на част от таксите по някои от услугите, които извършва Община Бургас. Сред тях са такси за ползване на тротоарно пространство при строеж, както и промяна на цената за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежи . Една от причините за предложението, внесено от местната администрация са промените в Закона..

публикувано на 10.12.19 в 16:51

Увеличават драстично цената на водата в Сливен през 2021?

Промяна в цената на водата в Сливен може да има през 2021 година, съобщиха от областна администрация, цитирайки управителят на ВиК Севдалин Рашев. Според разпространена по-рано информация на извънредна среща при областния управител Чавдар Божурски, е коментирано увеличение между 10 и 15%. На срещата са присъствали кмета на Сливен Стефан Радев,..

публикувано на 10.12.19 в 16:18
Румен Христов

Превозвачи: Увеличението на субсидията за превоза към селата няма да е достатъчно

Предвиденото увеличение на субсидиите за губещите автобусни линии в слабонаселените места с около 6 500 000 лв. няма да е достатъчно. Това посочи Румен Христов, управител на най-голямата фирма в бранша в областта, коментирайки проекта за Закона за държавния бюджет за следващата година. „Не 6 млн. лв., не 16 млн. лв. и 26 млн. лв. няма да..

публикувано на 10.12.19 в 15:51

"Булевард Демокрация" - на 10 декември

Световната музикална сцена осиротя, след като ни напусна един от най-ярките и запомнящи се гласове на рок-музиката от 90-тте – Мари Фредериксон, вокалът на „Роксет“. Дуото прекрати концертите си през 2016 г. като поясни, че причината са лекарски препоръки към певицата., припомнят vesti.bg През 2002 г. тя е диагностицирана с мозъчен тумор. Мари..

публикувано на 10.12.19 в 15:07
Тодор Колев ще е новият териториален директор на ЦАУ

Сменят двама териториални директори в Община Бургас (обновена)

Двама от шестимата териториални директори в Бургас ще бъдат сменени, потвърдиха пред БНР-Бургас от Общината. Първоначалната информация, която източници на медията разкриха е, че само Магдалена Манолова запазва поста си, но от администрацията поясниха, че смяната е само при две дирекции. Мария Вълчева е новият директор на ЦАУ "Изгрев",..

обновено на 10.12.19 в 14:32

Обсъжда се промяна на разпределянето на средствата за превоз към селата

Предвижда се увеличение на дофинансирането за линиите към по-малките населени места от следващата година, но то едва ли ще задоволи изцяло превозвачите. Това коментира бургаският депутат Иван Вълков. Обмисля се и промяна на наредбата, с която се разпределят средствата за общините. Обикновено се покриват около 48 % от това, което са поискали..

публикувано на 10.12.19 в 13:51

ОВОС за завода за газификация на отпадъци в Малко Търново

Оценка за въздействие върху околната среда ще се извърши за инсталацията за газификация на отпадъци в Малко Търново. В становището на екоинспекцията се посочва, че съоръжението „има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие“ върху хората и природата. В инсталацията се предвижда да се газифицират както твърди битови..

публикувано на 10.12.19 в 13:03