Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат пенсиите с великденските надбавки от днес

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Изплащането на пенсиите за април започна от днес. Заедно с тях ще бъде изплатена и надбавката за Великденските празници в размер на 40 лева. Голяма част от бургазлии обаче смятат, че това разпределение не е справедливо. Право на надбавка имат всички пенсионери, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 321 лева включително. В тази категория попадат над 1 226 000 пенсионери. Според бургазлии обаче разпределението не е справедливо.

„Не е справедливо, защото за всички трябва да има по малко. Сега дават на едни, а на други не… Не ти дават добавки дори и ако пенсията ти надвишава с един лев… Според мен въобще не трябва да дават надбавки, за да не дразнят хората. Аз ще получа надбавка, но не настоявам за това…“

Оказва се, че сумата от 40 лв. не е достатъчна за голяма част от пенсионерите, за да покрият разходите си по Великденските празници.

„Предполагам, че ще стигнат най-много за 2 кг. агнешко месо … Купих си дроб за 10 лв., ако купя и месо парите няма да ги има. Дал съм отделно около 60 лв. – 70 лв. за лекарства…“

Изплащането на пенсиите ще продължи от днес до 20 април. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ловният сезон за мигриращ дивеч

Днес започна  ловният сезон за мигриращ дивеч.  Председателят на НЛРС-СЛРБ инж.Васил Василев призова за  отговорно поведение при спазване на мерките за безопасност и стриктно съблюдаване на дисциплината по време на ловните излети. Това той направи в официално приветствие на страницата на дружеството. Василев подчерта: "Намираме се в сезон на..

публикувано на 10.08.24 в 12:53

"Младежко градче" в Бургас днес

Над 20 младежки организации от града и страната се включват в мащабно събитие по повод Световния ден на младежта. Инициативата е на Министерството на младежта и спорта и се осъществява в партньорство с Община Бургас и Младежкия международен център. Стартът ще е в 17:00 часа, когато в зоната около сърф училището в Морската градина ще бъде разположено..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Да помогнем на Дияна Колчева

Дияна Колчева е дългогодишен експерт в сферата на туризма, хотелиер, оглавяваше браншова организация,сега обаче се нуждае от помощ. Болест преобръща живота й.  На 15.09.2023 година е диагностицирана с агресивен преходен уротелиален карцином, разположен в легенчето на левия бъбрек с размери 3,2 см. на 3,8 см.  След множество прегледи лекарите са..

публикувано на 10.08.24 в 08:30

Село Изгрев очаква гости на "Странджа манджа" днес

Първият фестивал “Странджа манджа“ ще се проведе в царевското село Изгрев днес. Идеята е да се покаже както странджанската кухня и занаяти, така и възможностите, които предоставя за отдих и туризъм едно малко населено място, обясни основният организатор Людмила Дукова, която е и кметски наместник. Зад нея застава община Царево. Акцентът ще..

обновено на 10.08.24 в 07:38
снимката е илюстративна

Възстановиха движението по пътя Гранитово-Лесово

Поради задимяване на пътя временно бе затруднено движението в участъка Гранитово-Лесово. Движението там се регулираше от полицейски служители.  Към 16 часа движението по пътя между ямболски те села е изцяло възстановено.  Пожарът в района е овладян По-рано днес е получен сигнал за възникнал пожар. Горяха сухи треви, храсти и изоставени лозя. 

обновено на 09.08.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

Нови машини и контейнери достави фирмата за почистване в Бургас

От 1 август функционира нова фирма за почистване на Бургас, посочи Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Нови машини за сметопочистване и контейнери също са попълнения в арсенала на фирмата.  Потърсихме Павлин Михов за коментар по повод казус със замърсявания из ж.к "Възраждане", за които бе сигнализирал мъж, подал жалба и в..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично на Успение Богородично /15 август 2024г./ Миряните ще могат да се поклонят и свещици да запалят в храмовете на селата: Воден, Стефан Караджово, Малко Шарково, Голямо Шарково, Оман, Мамарчево, Попово, Голямо Крушево, Горска поляна, Камен връх и Денница. Камбанен звън ще оповести Успение..

публикувано на 09.08.24 в 14:16