Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за изящно и приложно изкуство се провежда в Бургас

Снимка: БГНЕС

Кандидатите за прием в новия филиал на Националната художествена академия, който се открива това лято в Бургас, ще имат възможност да покажат своите умения в регионален конкурс за изящно и приложно изкуство. Това съобщиха от Община Бургас. В него може да участват всички желаещи ученици в редовна форма на обучение. Те ще бъдат разделени в две възрастови групи - XI и XII клас. Учениците могат да вземат участие само в едно от двете направления на конкурса, изящно или приложно изкуство. Конкурсът се провежда в два кръга. По време на първия се извършва предварителен подбор, а вторият включва рисуване по натура.

За селекционния кръг участниците изпращат минимум три рисунки по конкурсната задача за съответната възрастова група на адрес: Бургас 8000, ул. "Демокрация" № 6, Галерия "Георги Баев". Всяка рисунка трябва да е надписана ясно на гърба с трите имена на кандидата, ЕГН, училище, адрес и телефон за връзка. Рисунките трябва да се придружават от: акт за раждане на участника /ксерокопие/ и декларация от учителя по рисуване, подписана от него, подпечатана с печата на училището, в което учи ученикът, в уверение, че изпратените рисунки са правени лично от ученика, и че същият е в редовна форма на обучение в настоящата учебна година в съответния клас на посоченото училище. Пощенското клеймо на всяка пратка не трябва да е с по-късна дата от 10 април 2018 г. Селекционната комисия ще заседава на 19 април. Тя ще разгледа творбите и ще определи кои автори да продължат във втория кръг. Резултатите своевременно ще се обявяват на електронните страници на Национална художествена академия и Община Бургас.

Вторият кръг - "Рисуването по натура" - ще се провежда на 1 и 2 май в учебните зали на НХА - филиал Бургас с адрес: гр. Бургас, Пристанище Бургас, Магазия 1, ет. 2. Резултатите се обявяват веднага след приключване работата на журито и се обявяват на електронните страници на Национална художествена академия и Община Бургас. Класиралите се на първите три места в двете възрастови групи ще получат диплом и плакет.

Община Бургас ще осигури едногодишни стипендии по правилата на програма "Бургаски деца" на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка не по-малка от 5.50, получават право тя да се зачете за оценка от кандидатстудентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурсът. Всички рисунки от конкурса ще останат в галерия "Георги Баев". Най-добрите работи ще бъдат подредени в изложба след обявяване на резултатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25