Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат ековинетки за автомобилите

Предстои въвеждане на ековинетки, като поредна  мярка на държавата срещу мръсния въздух в градовете. От центровете  за технически прегледи,  където ще поставят тези стикери, коментират, че по този начин те ще се превърнат в книжарници. Причината е, че ще трябва да закупуват цветните лепенки, което пък ще оскъпи и допълнително цената на техническите прегледи. 
Различни ековинетки в цветовете на светофарната уредба – зелено, жълто и червено ще трябва да лепят на стъклата на автомобилите центровете, извършващи годишни  технически прегледи. Новото изискване все още не е влязло в сила, но е и достатъчно объркващо, особено в град като Бургас, в който освен вредни автомобилни газове има и достатъчно други производства, които допълнително замърсяват иначе морския ни въздух, коментира Георги Димитров от един от най-големите центрове за прегледи на превозни средства в к-с "Славейков":

"Добра идея, но трудно осъществима, особено като се има предвид автопарка у нас. Има определен брой нови автомобили, но финансовата възможност на повечето хора е съвсем различна от желанието на държавната институция, която ще регулира това. С тези стикери се  иска регулиране на автомобилите с достъп до централна градска част. Всяка община трябва да реши това сама за себе си. Не знам и колко е ефективно за град като Бургас, при положение, че има заводи, които замърсяват въздуха."

А причината е, че мръсният въздух не се дължи само на автопарка, в това е категоричен Георги Димитров. Все пак трябва да се помисли и къде ще могат да се оставят автомобилите, които влизайки в града, се оказва, че ако имат на стъклото червен стикер, няма да бъдат допускани в централната част на града, заради емисиите вредни газове, които бълва въпросните стари автомобили:

"Не зная, това е някакъв проект, който не е стигна до този момент до нас, въпреки че се говори, че ще влезе в сила до няколко месеца, все още нямаме информация. Научаваме това от медиите. Ние работим по наредба от ДАИ, която най-вероятно ще трябва да бъде изменена и допълнена. Всичко, което се случва идва като решения от Министерството на транспорта и от автомобилната инспекция. На този етап състоянието на автопарка е добро в нашия град. Прегледите се извършват много прецизно. Извършваме постоянно технически прегледи, но за използваните горива нищо не мога да коментирам, дали са качествени или не, и дали влияят на анализаторите, при измерване на газовете на автомобилите, защото димността на всяко превозно средство зависи от самия автомобил."

За да се въведе тази поредна  еконовост, трябва да има промени и в Наредба № 32 ,  по която работят центровете за годишни технически прегледи, добави Георги Димитров. А иначе цветността на екостикерите ще означава Евро стандарти  5 и 6  в зелено, за  сравнително нов автомобил до 4 години. Евро 3 и 4 ще бъде в жълто и ще е за коли до или малко над 10 години, а над тази възраст собственикът ще се сдобие с червен екостикер, за евро стандарт на вредните газове 1 и 2.

Чуйте звуковия файл:


 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27

Благоустрояват квартал "Възела" в Слънчев бряг-запад

Приключи строителството на тротоари по една от основните улици в квартал „Възела“ в Слънчев бряг –запад.  С това се поставя началото на благоустрояване на района, което  ще стартират след приемане на окончателните промени в проекта за обновяване визията на квартала, съобщават от община Несебър. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Сливенският митрополит Арсений посети Воден, направи дарение

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката бе посрещнат от кмета на общината Христо Христов. На терен ръководството на местната администрация запозна Негово Високопреосвещенство с трагедията, която сполетя крайграничната община. Владиката разговаря с жителите, останали без дом в селата Воден и Крайново,..

публикувано на 24.07.24 в 12:03

Села в Руенско и Поморийско също минават на воден режим

Още три селища в Бургаска област преминават на воден режим. Това са селата Череша и Скалак в община Руен и поморийското село Козичино.  Причината са намалените водни количества във водоизточниците вследствие на сушата, посочват от ВиК.  Воден режим вече е въведен в десет села в община Карнобат, както и в пет селища в община Сунгурларе.

публикувано на 24.07.24 в 10:53
Красимир Коев

Красимир Коев, ИАЛВ: От 15 август започва контрол по границите заради вноса на грозде

Взети са мерки нерегламентираните вносове на грозде да бъдат ликвидирани, каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. От 15 август започва засилен контрол по граничните пунктове , за да не може да премине такава продукция от други страни, уточни той: „Ние ще направим всичко възможно тука по всички..

обновено на 24.07.24 в 09:40

Част от жк „Славейков“ и Поморие са без вода

Спряно е водоподаването на част от жк „Славейков“ до 17 часа днес, съобщават от ВиК Бургас. То засяга района на бул. "Янко Комитов" от кръговото до КАТ до Кауфланд. Там се извършват строително - монтажни работи. Авария се отстранява и на ул."Крайбрежна" в Поморие. Това е причината без вода да са живущите там, както и на съседните улици "Поп..

публикувано на 24.07.24 в 09:37

Затварят част от улица „Бузлуджа“ в Ямбол

В Ямбол затварят част от улица "Бузлуджа" от днес до 1 август, съобщават от общината. Причината е подмяна на стар водопровод.  Затвореният участък ще обхваща района от кръстовището с улица "Александър Стамболийски" до кръстовището с улица "Елена Янкова". Автомобилите се пренасочват по улица "Ст. Параскевова", която ще стане двупосочна в..

публикувано на 24.07.24 в 09:11