Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Напрежението между САЩ и Русия заради ситуацията в Сирия продължава да бъде тема на руски и западни издания.

Пентагонът и руското министерство на отбраната се готвят за военна операция в Сирия, пише в заглавие „Комерсант“. По данни на вестника се водят тайни преговори между висшите военни от Русия и САЩ. Същевременно според „Комерсант“ отбранителното министерство в Москва е подготвило списък с военни мерки, които да предприеме при ескалация на конфликта. Според източник от руското командване американските висши военни отново са били предупредени за огласената по-рано „крайна мярка“, предвидена от Русия - при заплаха за руските военни в Сирия Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по бойните кораби и самолетите от американските военновъздушни сили.

Светът прекара целия вчерашен ден в напрегнато очакване на американски удари по Сирия, отбелязва „Известия“ под заглавие „От войната до мира има два туита“. В серия туитове президентът Тръмп ту заплашваше Москва като съюзник на Дамаск, ту приканваше Русия към сътрудничество в икономиката и към спиране на оръжейната надпревара. Туитовете на Тръмп отразяват желание да избегне конфликт с Русия за Сирия. Но същевременно той иска да звучи твърдо, когато говори с Москва, коментира американският аналитик Ричард Вайц.

Гръцкият вестник „Катимерини“ смята, че обратното броене за нанасяне на удари срещу Сирия изглежда е започнало и че вероятността от военен срив с Русия за първи път след края на Студената война доминира на международната сцена.

„Огън по района, пълен с газ“, пише турският в. „Гюнеш“ повод напрежението в Източното Средиземноморие. Според изданието богатите залежи на природен газ в района „увеличават желанията“ на САЩ, Франция и Великобритания, които са разположили в района плавателни съдове от военноморския си флот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44