Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 




Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."




А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"





Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежко ПТП с жертва затвори АМ "Тракия" на входа на Бургас

Тежка катастрофа между две коли е станала на АМ "Тракия" на входа на Бургас в платното за София. От ОД на МВР Бургас потвърдиха, че има и жертва.  Шофьорите да използват обходен маршрут от пътен възел "Ветрен“ по път  I-6  Айтос – Карнобат, път III-795 до пътен възел „Карнобат“ на АМ „Тракия“. Движението се регулира от екипи на "Пътна полиция"...

публикувано на 06.08.24 в 11:35

Окръжният съд ще гледа делото срещу Георги Генджев (ОБНОВЕНА)

За 12 часа беше отложено сутрешното заседание на Окръжния съд в Бургас по делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев. Мотивът за отлагането е, че подсъдимият все още не е пристигнал от ловешкия затвор в Бургас, обясни прокурорът по делото Ангел Георгиев: „Отложиха заседанието, защото охраната на..

обновено на 06.08.24 в 10:41
Архив

Възрастна жена от Айтос предаде 46 000 лева на ало-измамник

Майка и син от Айтос станаха жертва на телефонна измама. Схемата включва обаждане на домашния телефон от мним служител на "Енергото" , чрез който мошеникът се добрал до мобилните им телефони.  Малко по-късно айтозлиите получили телефонни обаждания от мъже, представили се за служители от Първо Районно управление – Бургас. Те обяснили, че работят по..

публикувано на 06.08.24 в 09:52

Катастрофа със загинал затвори пътя Шумен-Карнобат /ОБНОВЕНА/

Ограничено е движението по пътя Шумен-Карнобат в участъка Веселиново - Александрово поради катастрофа между кола и камион.  Водачът на лекия автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние,  съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на..

обновено на 06.08.24 в 08:51
Днес е иззета и електрическа триколка, управлявана отново в забранената с пътни знаци пешеходна зона

Задържаха агресивен велосипедист в Сливен, заканил се на полицай

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача.  Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:37

20-годишен варненец се удави край Царево

Тялото на удавен мъж е намерено  на скалистия бряг на нос Рохи в землището на Царево, съобщават от ОД на МВР Бургас. Сигналът е подаден около 20:10 ч. в неделя. Униформените установили, че това е 20-годишен варненец. От там не уточняват подробности за причините за смъртта на младия мъж. Тялото му е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна..

публикувано на 05.08.24 в 13:23

Цветелина Рандева: По-малко са кражбите тази година на мобилни телефони

В разгара на лятото местни плажуващи и гости от вътрешността на страната отмарят  край морето. От тях обаче се възползват крадците, които и тази година са особено изобретателни в кражбите, каза за БНР Бургас говорителят на областната дирекция на полицията Цветелина Рандева. Какво се краде най много? Ами това, което се намира в..

публикувано на 05.08.24 в 13:14