Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EС подкрепи коалицията между САЩ, Франция и Великобритания за ударите в Сирия

Туск: Европейският съюз стои до съюзниците си на страната на справедливостта

| обновено на 14.04.18 в 16:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ударите на Съединените щати, Франция и Обединеното кралство ясно показват на сирийския режим и съюзниците му - Русия и Иран, че тази човешка трагедия не може да продължава, поне без да платят цената. Европейският съюз стои до съюзниците си на страната на справедливостта", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Според председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер употребата на химически оръжия е неприемлива при каквито и да било обстоятелства и трябва да бъде осъдена по възможно най-категоричен начин. В изявление той подчертава, че международната общност носи отговорност за идентифицирането и търсенето на отговорност от тези, които го използват.


„Не за първи път режимът на Сирия употребява химически оръжия срещу цивилни граждани, но трябва да е за последен. След 8 години война Сирия отчаяно се нуждае от трайно примирие, което да се спазва от всички страни и да създаде пътя за постигането на политическо решение чрез мирния процес в Женева под ръководството на ООН“, казва още Юнкер.


Снимка"Отговорността в случая е задължителна. Използването на химически оръжия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Неговите извършители трябва да бъдат преследвани според международните закони", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.
ЕС призовава всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим, се посочва още в изявлението на Могерини. От името на ЕС тя призовава всички страни в конфликта, особено поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съюзници, да въведат незабавно прекратяване на огъня и да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44