Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Който и да стои зад химическите атаки в Сирия ще "си плати за това"

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Който и да стои зад химическите атаки в Сирия ще „си плати за това“, заяви турският президент Реджеп Ердоган на митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул вчера.

Реджеп Ердоган заяви, че е „немислимо“ подобна атака, извършена от властите, да остане ненаказана. Поради което оценява въздушните удар на САЩ, Великобритания и Франция по обекти в Сирия като правилни. Според турския лидер трябва да бъде понесена отговорност за стотиците хиляди загинали сирийци от 2011 г. насам.

Турция не прави избор между Русия и САЩ, а се стреми към постигане на политическо решение и мир в Сирия, каза от своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу в град Алания.

Лидерът на опозиционната светска Народнорепубликанска партия (НРП) обаче призова за предпазлива политика в Близкия изток и изрази неодобрение към бомбардировките без солидни доказателства, че химическо оръжие е било използвано от властите в Дамаск. Кемал Кълъчдароглу напомни, че експерти на ООН трябва да проведат разследване на въпроса.

Популярният депутат от НРП Илхан Джиханер заяви, че би било жалко, ако 3-5 маниаци не бъдат възпрепятствани да си играят със света. Той напомни, че войната срещу Ирак също е започнала с фалшиви обвинения.

Председателят на проислямистката извънпарламентарна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу заяви, че това не е нападение само срещу Сирия, а срещу всички мюсюлмани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44