Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности се срещат в опит за възобновяване на преговорите за обединяване на страната

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ с Антонио Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След повече от 9 месеца прекъсване на всякакви контакти днес лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат за първи път в опит да изяснят възможностите за възобновяване на преговорите за обединяване на страната в скоро време. Кипър е на кръстопът, а позициите на двамата лидери са много различни и противоположни.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат на вечеря, която не е възобновяване на преговорите, но се оценява като отваряне на канал за комуникации между тях в критичен за решаването на Кипърския въпрос период - след драматичния провал на международната конференция в Кран Монтана през юли миналата година и на фона на провокациите на Турция с военни кораби срещу газовите сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Очакванията за резултата от вечерята не са високи, тъй като позициите на Анастасиадис и Акънджъ на този етап както по същество, така и за самия процес на преговорите, са доста различни и противоположни.

Сред най-спорните моменти са подновяването на диалога от мястото, където той бе прекъснат преди 9 месеца, определянето на строг график и краен срок за преговорите, създаването на съвместна комисия за експлоатация на природния газ преди постигането на политическо решение по Кипърския въпрос, политическото равенство на двете кипърски общности, гаранциите и присъствието на турски войски на острова.

Неправителствени организации на активисти за мир и обединение на Кипър от двете кипърски общности обявиха социална мобилизация тази вечер от двете страни на буферната зона в Никозия, на входовете към мисията на ООН, с искане двамата лидери да възобновят преговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44