Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви, че ще продължи да работи заедно с Иран и Русия по въпроса за Сирия

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За нуждата от продължаване на съвместните усилия между Иран, Русия и Турция в рамките на процеса от Астана са се договорили в телефонен разговор турският президент Реджеб Ердоган и иранският му колега Хасан Рохани.

Двамата лидери са подчертали нуждата от политическо решение на конфликта. Според цитираното в турските медии съдържание на разговора, Реджеб Ердоган още веднъж е изтъкнал, че трябва да се избягват действия, които увеличават напрежението в региона. Той отново е изразил твърдата си позиция срещу употребата на химическо оръжие.

Президентите на двете страни са изразили задоволство от засилването на икономическите връзки между тях.

В понеделник вечерта турският държавен глава разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел относно Сирия. Двамата са наблегнали на необходимостта от политически процес и запазване на териториалната цялост на близкоизточната страна. Берлин зае предпазлива позиция по отношение извършените от Великобритания, Съединените щати и Франция въздушни удари срещу арабската държава.

„Може мнението ни да се различава, но отношенията ни с Русия не са толкова крехки, че френският президент да ги разбие.“ Така турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира по време на съвместната си пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник мнението на Еманюел Макрон, че ударът в Сирия е „разделил“ Анкара и Москва. Въпреки това Чавушоглу допълни, че отношенията с Русия не са алтернатива на тези с Алианса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44