Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на новото летище в Истанбул ще бъде завършено в срок

Новото летище е най-големият проект в историята на страната
Снимка: Мариян Карагьозов

Интелигентна система за управление на паркинга заработи на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен". Новото летище в Истанбул ще бъде снабдено с подобна система.

То ще бъде най-голямата трансферна аерогара в света. Това съобщи турският министър на транспорта и съобщенията Ахмед Арслан. Той декларира абсолютна убеденост, че първата фаза от строителството на грандиозния проект ще бъде завършена в срок. Според плановете летището ще бъде пуснато в експлоатация на 29 октомври тази година – годишнина от основаването на Турската Република и официалният празник на страната.

По думите на министър Арслан степента на завършеност на строителството на целия обект в момента е 85%. Това ще бъде най-Снимкаголемият терминал под един покрив с площ от близо 1,5 млн. кв. м. и с рекордна височина. Използвани са специални строителни техники, които ще превърнат сградата в енергийно ефективна и спестяваща вода. Това е най-големият проект в историята на Турция. Стойността му първоначално е 10 млрд. евро, като в крайната фаза може да достигне до 22 млрд. евро.

В първия етап в действие ще бъдат пуснати 3 писти, а при достигане на 60 млн. пътници годишно ще започне строителството и на още толкова писти. Това означава, че съоръжението ще има 5 основни и 1 запасна полоса за излитане.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44