Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на френския президент Макрон в САЩ е "силен и символичен политически момент"

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон пристига днес на официална държавна визита в САЩ - първото посещение на държавен глава в мандата на президента Доналд Тръмп. Двете президентски двойки ще се срещнат на официална вечеря в присъствието на 150 високи гости, но в менюто няма да липсват и спорните теми между двете страни.

Посещението на френския президент Макрон в САЩ е "силен и символичен политически момент", според Елисейския дворец. Това е първата държавна визита на чуждестранен ръководител от избирането на Доналд Тръмп на президентския пост. "Моята цел е да затвърдя френско-американското приятелство, което допринася за защитата на нашите ценности на демокрация и свобода", заяви пред вестник "Журнал дьо диманш" френският президент, който миналата година покани американския си колега на френския национален празник.

Според анализите във Франция за Доналд Тръмп Макрон е важен събеседник в контекста на сирийската криза (броени дни след нанесените ракетни удари срещу сирийския химически арсенал), борбата с "Ислямска държава", кризата в Украйна, отношенията с НАТО - всичко това на фона на Брекзита и продължителната правителствена криза в Германия. Между двете страни обаче зеят и големи разногласия - по споразумението за климата, обявяването от САЩ на Йерусалим за израелска столица, иранското досие и др. Конфликтните теми няма да бъдат подминати в предстоящите разговори, заяви френският президент.

Като символ на двустранното приятелство Макрон е приготвил за домакина си дъб, който да засади в двора на Белия дом.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44