Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипо Гранди за войната в Сирия: Най-големият политически провал след Втората световна война

| обновено на 24.04.18 в 12:08
Филипо Гранди - върховен комисар на ООН за бежанците
Снимка: www.unhcr.org

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди определи войната в Сирия като „най-големия политически провал след края на Втората световна война“. Той каза това на втората международна конференция „В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона“, която се провежда днес и утре в Брюксел. 

При откриването на конференцията, в която участват 85 страни и организации, Филипо Гранди заяви:

"Свидетели сме на един от най-големите политически провали в периода след Втората световна война. Затова е важно сега, когато се опитваме да преодолеем този провал, да видим как да поддържаме силите на тези, които страдат, по най-добрия начин при тези обстоятелства – било бежанци или не."   

След 7 години конфликт хуманитарната ситуация в Сирия продължава да се влошава, подчерта еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стелианидис и добави, че над 13 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ. 

В тази връзка еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви:

"Ще работим така че въпреки всички основания за отчаяние, да продължим да поддържаме отворени пътищата за надеждата."


Конференцията има за цел да мобилизира хуманитарна помощ в Сирия и в съседните държави при влошаващата се ситуация с навлизането на страната в осмата година от войната. 13 милиона сирийци се нуждаят от такава помощ, а над 5 милиона са напуснали страната от началото на военните действия.

През днешния ден фокусът ще бъде поставен върху диалога с неправителствените организации от Сирия и региона, като в конференцията ще участват представители на над 200 такива организации.

Европейският съюз е най-големият донор за Сирия и региона. За миналата година той е осигурил над 5 милиарда евро, а до края на 2020 година се очаква да даде още близо 3,5 милиарда евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44