Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИСК: Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самия съюз

Снимка: архив

Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самата общност, се посочва в становище на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Изключително важно е присъединяването на Западните Балкани да продължи да бъде един от приоритетите на ЕС, посочва докладчикът по становището на Комитета Андрей Зорко. Популяризирането на ценностите на ЕС в региона гарантира сигурност и стабилност и дава тласък на социалното и икономическо развитие, укрепва демокрацията и принципите на правовата държава в тези страни. Това на свой ред означава стабилност и сигурност за ЕС, подчерта той.

Корупцията, въздействието на организираната престъпност, цялостната слабост на държавните институции и правовата държава и дискриминацията на малцинствените групи са сред проблемите, с които се сблъскват страните от Западните Балкани. Техните икономики все още отбелязват растеж, но въпреки това те продължават да са сред най-бедните в Европа.

Според прогнозите пълното сближаване с жизнения стандарт на ЕС може да отнеме 40 години. Затова Комитетът е убеден, че ЕК трябва да разработи конкретни програми за по-бързо социално и икономическо сближаване на Западните Балкани.

Комитетът приветства срещата на високо равнище на държавните и правителствени ръководители от ЕС и Западните Балкани на 17 май в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44