Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Боздаг: Призивът за отлагане на изборите заради извънредно положение показва двойни стандарти

Бекир Боздаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция реагира остро на призива на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за отлагане на изборите в страната. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм призова организацията да гледа собствената си работа. ​

По думите на министър-председателя, Турция, а не друг, ще провежда изборите. От Испания, където е на посещение, Йълдъръм изтъкна, че един от лидерите на сирийските кюрди – Салих Муслим, е говорил пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което не допринася за мира или европейските ценности.

Междувременно турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че призивът за отлагане на изборите заради въведеното в страната извънредно положение показва двойни стандарти. По думите му, никой не е призовал Франция да отложи изборите си, въпреки че и там действа извънредно положение. Боздаг определи призива като "намеса в турските вътрешни работи".

Комисията за наблюдение на Турция към ПАСЕ призова Анкара да се придържа към фундаменталните принципи на Съвета на Европа. Тя, също както и Венецианската комисия (съставена от известни експерти по право, избори и демократично управление), заяви, че провеждането на демократични избори при извънредно положение е невъзможно. Комитетът изрази загриженост заради стеснените възможности за демократични дебати, тъй като опозиционни депутати, журналисти и правозащитници са арестувани. Според становището редица промени в изборното законодателство в Турция будят тревога за възможни нарушения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44