Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу антисемитизма в Берлин и други големи германски градове

Изложба в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест срещу антисемитизма се организира днес в Берлин и в други големи германски градове заради зачестилите антисемитски нападения през последните седмици.

По призива на еврейските общности в страната, протестиращите ще носят традиционните еврейски мъжки шапки "кипа".

Пред "Хоризонт" германският анализатор и главен редактор на влиятелния берлински "Тагесцайтунг" Георг Льовиш заяви, че очаква вълна от обществена солидарност и обясни защо в новия брой на вестника протестът е водеща тема

„В Германия антисемитизмът е много стар проблем, който така и не бе преодолян след Втората световна война. Смяташе се, че той ще отмине, след като си отидат старите нацисти. Днес антисемитизъм има при средната класа, при неонацистите, антисемитизъм бе привнесен и от мигранти от Изток – от Турция. За съжаление това е много разпространен проблем – тези обществени притеснения бяха изкарани на повърхността, след като в Берлин бяха нападнати двама млади мъже, носещи еврейски шапки, и случилото се изисква категорични обществени действия“, заяви Георг Льовиш пред БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44