Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилна станция за измерване на замърсителите на въздуха идва в Бургас

Няколко станции за измерване на показателите на атмосферния въздух в Бургас предстои да заработят. Една от тях ще бъде закупена от общината.

До няколко дни се очаква мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда, по искане на кмета Димитър Николов. Предстои тя да бъде локализирана в града. Отделно, очаква се и „Кроношпан“ да закупят подобно съоръжение, след договорка, постигната с предприятието и след протестите на граждани:

„Експертите на РИОСВ да уточнят какво искат да притежава новата станция, която ще бъде закупена от „Кроношпан“ и тя да бъде факт“

„Лукойл“ все още не са отговорили дали и те ще закупят такава станция, добави кметът.

А междувременно, на изминалата сесия на общинския съвет бе предложено общината също да закупи подобно съоръжение - за измерване на вредни емисии, в това число - на серен диоксид и на най-малките фини прахови частици. Също така и анализатор за изгорелите газове, който ще бъде дарен на Пътната полиция, тъй като техните са морално остарели.

Според общинския съветник Георги Дражев, обаче не трябва да се харчат пари за работа, която е вменена на държавните институции:

„А предприятията просто ги няма. Стоят две, които едва – едва кретат, които замърсяват и ние се правим на разсеяни, че не знаем кои са те. Ами ясно е – „Кроношпан“ и Нефтозавода“

В крайна сметка, предложението бе гласувано от общинския съвет.

Подробности – можете да чуете в прикачения файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Болярово е новият заместник-председател на Асоциация общински гори

Кметът на община Болярово Христо Христов е новият заместник-председател на Асоциация общински гори. За председател на Управителния съвет общото събрание на асоциацията избра кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов. Председател на контролния съвет вече е кмета на община Ихтиман Калоян Илиев, изпълнителен директор остава инж. Тихомир Томанов...

публикувано на 18.09.20 в 11:44

Частично подменят водопровода в три села на община Тунджа

В три села на община Тунджа започна частична подмяна на водопроводната мрежа. Проектът е на обща стойност близо 5 млн. 830 000 лева и е финансиран по програмата за Развитие на селските райони. Ремонтно- монтажните дейности се извършват в селата Роза, Ботево и Безмер. И в трите села авариите по остарялата водопроводна мрежа са ежедневие, обясни..

публикувано на 18.09.20 в 10:22

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Срокът е до 30 септември. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. Това става с..

публикувано на 18.09.20 в 10:02

"Булевард Демокрация" на 17-ти септември

Акценти в предаването днес: Темата днес е за предложената законодателна промяна, частните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство. Адвокадската колегия е против, а юристът Марин Божков ще каже защо. Омбудсманът Тодор Стамболиев смята, че така правата на възрастни и слабо..

публикувано на 17.09.20 в 14:28

РИОСВ – Бургас: Не е провеждан конкурс за директор, не е ясно кога ще се проведе такъв

Назначаването без конкурс на новия директор на бургаската екоинскпекция е в нарушение на Кодекса на труда. Това посочват в писмо до ресорното министерство общински съветници от Движение България на гражданите . От бургаската екоинспекция посочват, че Детелина Иванова е назначена на длъжността от министъра с трудов договор до провеждането на..

публикувано на 17.09.20 в 13:32

Бургаският онкологичен център организира благотворителен ВЕЛОТОН

Комплексният онкологичен център в Бургас стартира кампания, с която да бъдат събрани средства за извършване на профилактични прегледи на жени в затруднено финансово положение и проблеми с осигурителния статут. Инициативата, която предстои тази събота е под надслов ВЕЛОТОН и представлява съвместно каране на велосипеди от страна на..

публикувано на 17.09.20 в 12:36
архив

„Меден рудник“ празнува 100-годишен юбилей с изложба и концерт

Бургаският комплекс "Меден рудник" навършва 100 години. Тържествата по случай юбилея ще се проведат на 19 септември, събота. Тази година мястото на традиционния събор, който организират заедно Община Бургас и НЧ "Паисий Хилендарски 1928", е различно. Сцената и събитията няма да са пред бл. 128, а на бившето опитно поле до кръстовището ул. "Кооператор"..

публикувано на 17.09.20 в 12:34