Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия, Франция и Великобритания готови да защитят европейските търговски интереси срещу САЩ

Берлин работи за „олекотено“ споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ

| обновено на 29.04.18 в 16:35
Редица страни в Европа протестират срещу Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции TTIP
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия, Франция и Великобритания са готови да защитят европейските интереси срещу намерението на САЩ да въведат наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий.

Канцлерът Ангела Меркел, президентът Еманюел Макрон и премиерът Тереза Мей са единодушни, че Съединените щати не бива да предприемат мерки, които да ограничат търговията и икономическото сътрудничество със страните от ЕС, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. В противен случай ЕС трябва да бъде готов решително да защитава интересите си според международния търговски ред, допълни той.

Германия се стреми към олекотен вариант на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Съединените щати и Европа. 
Отстъпки в преговорите от страна на Брюксел биха били от полза за американската индустрия, тъй като на практика това ще означава намаляване на митата за американския внос. Редица държави в ЕС обаче не са съгласни.

Преговорите между САЩ и ЕС вече повече от една година са замразени. Към това се добавя и заплахата на американския президент Доналд Тръмп, от 1 май да въведе наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Разговорите на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел тази седмица във Вашингтон не доведоха до категоричен отказ от митата.

Междувременно стана ясно, че ЕС подготвя ответни мерки. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви в интервю за германския ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че все още се надява на пробив в преговорите с Вашингтон. „Ако САЩ все пак въведат наказателни мита, ще се противопоставим с необходимите средства“, заяви Малмстрьом. Комисарят намеква, че става дума за включване на Световната търговска организация в спора.

ЕС вече е изготвил списък с американски стоки, чийто годишен внос е за общо 2,8 милиарда евро, които би обложил с вносни мита като ответна мярка. Сред тях са както стомана, така и уиски, дънки и моторите „Харли Дейвидсън“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44