Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15% спад на руските туристи очакват хотелиерите

15% спад на резервациите на руски туристи отчитат хотелиерите, каза Живко Табаков – председател на комисията по туризъм в общинския съвет. Предварително заявените полети от руската страна са с известен ръст, но ако те скоро не бъдат запълнени, ще има канселиране на някои от тях.

Днес неофициално се дава старт на туристическия сезон. Според Табаков прогнозите по това време са важни, защото и браншът прави въз основа на тях заявки за сезона – подготвя обекти, наема персонал. Ако прогнозите са добри, хотелиери и ресторантьори са по-готови да инвестират повече в обектите си, да експериментират и да наемат повече хора. А това води до положителни показатели в икономиката.  Добрите новини обаче не трябва да са просто демагогия, а трябва да се съобщават и проблемите, когато има такива, затова трябва да се обърне внимание на проблемите с руския пазар, смята Живко Табаков.

Руските граждани, които идват у нас са два вида – тези, които имат собственост тук и такива, които избират нашето Черноморие за почивка. Очевидно е, че собствениците на имоти в България имат проблеми, каза специалистът по туризъм. Това е видно от забавянето на плащането на таксите към стопаните на техните имоти, когато те са в комплекси. Това е показател за обезценяването на рублата в Русия.

Другата категория са туристите. За техния отлив влияние оказва успокояването на геополитическата обстановка в Турция. Тя води изключително агресивна политика по отношение на маркетинг зад граница, ниски цени и дотиране на полети, компенсации по отношение на туроператори и турагенти. Това, което ги спира да идват у нас, са високите цени на визите и на самолетните билети. В Египет и Тунис обстановката също вече е по-спокойна и това ни поставя в много конкурентна среда, каза още Живко Табаков.

За 2017г. малко над 550 хил. руски туристи са минали през България, като предпочитанията на около 70%  са Южното Черноморие . Ако прогнозите за спад от 10-15% се оправдаят, около 70 000 руски туристи по-малко ще посетят страната ни това лято.  Това ще окаже влияние върху туризма у нас, тъй като тези туристи не генерират само нощувки, а ползват всички услуги.

Все още обаче стои въпросът за персонала по курортите ни това лято. Според Живко Табаков работодателите са наясно, че за да привлекат качествени работници, трябва да им предложат високи заплати. Това е много специфично, защото от една страна трябва да поддържаме ниска себестойност на продукта, а от друга – високи заплати на персонал, обяснява Табаков. Проблем е, че няма такава гилдия – на готвачи, сервитьори и хората, които започват да се занимават с това, често се отказват още в началото или напускат страната. Миналата година работници от Украйна са компенсирали до голяма степен тази липса. Тази година положението вероятно ще бъде същото.

Туристите, които идват у нас, предпочитат големите ни курорти или базите по Южното Черноморие. Факт е, че през Бургас те само минават. Тогава си задаваме въпроса: Туристически град ли е Бургас? “ Трябва да бъде“,  отговаря Живко Табаков. Все още се разпознава като административен център, но през последните години са се направили инвестиции в тази посока. Все още има недостиг на леглова база, особено висока категория, както и недостиг на атракции. В момента туристите посещават пясъчните фигури, Акве Калиде, остров Света Анастасия. Тази година трябва да започне да се изгражда и парк „Европа“. Бургас трябва да работи повече зад граница, смята Табаков. Тази година градът се е явявал само на 4 изложения. Трябва да посещава повече туристически борси и да бъде по-гъвкав в дигиталната реклама, а в ОП „Туризъм“ трябва да се създаде звено, което да изготви туристическа политика на общината.

Чуйте цялото интервю на Екатерина Капрова с Живко Табаков:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50