Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици по време на първомайските демонстрации във Франция

Размирици по време на демонстрациите в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция традиционните първомайски демонстрации на профсъюзите не минаха без инциденти. В Париж група анархисти предизвикаха безредици и сблъсъци с полицията. Водни струи и сълзотворен газ заляха челните редици на първомайското шествие в Париж, в което се врязаха стотици екстремисти с качулки, палейки и разбивайки офиси и търговски обекти. В задните редове на кортежа демонстрантите се движат в по-спокойна обстановка, издигнали лозунги с най-разнородни искания. 

В страната бяха организирани около 240 митинга, но профсъюзните организации не се обединиха за днешния ден. Някои синдикати предпочетоха да отбележат Деня на труда с пресконференции или културни събития.

Френската крайна десница под новото си име Национално обединение промени стила на традиционната си демонстрация. Лидерката Марин льо Пен събра поддръжниците си в Ница, откъдето призова за Европа на нациите. "Европейският съюз ще убие идеята за Европа" - каза тя в речта си.

Въпреки че социалните протести не стихват, днешният ден мина без стачки. Празникът на труда завари президента Еманюел Макрон в Австралия. "Реформите продължават", заяви той от Сидни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44