Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е на прага на предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Серджо Матарела обяви, че са се провалили и днешните консултации между политическите сили след парламентарните избори в началото на март. Матарела предложи правителство от технократи, но се очаква това да бъде отхвърлено от десния блок около националистическата формация Лигата и популистите от "5 звезди". 

Два месеца след парламентарните избори, победителите в тях движението „Пет звезди” и Дясната коалиция заедно с претърпелите неуспех демократи не можаха да стигнат до единомислие за съставяне на правителство, тъй като никой от тях няма мнозинство в парламента. 

 Президентът на страната Серджо Матарела предлага да се състави неутрално правителство с доверието на парламента, което  да реши до края на годината актуалните  икономически и политически проблеми за Италия. Ако във времето се намери единомислие между партиите, то това правителство ще подаде оставка и заменено от политическо. 

В случай, че не се направи нищо, Матарела предлага  нови избори през лятото или през есента, което за него не е най-добрият вариант. Лидерите на „Пет звезди” и „Лига” съответно Луиджи Ди Майо и Матео Салвини вече посочиха 8-и юли за изборен ден. 

Ситуацията е сложна и за първи път в  историята на Италия като Република може да се стигне до предсрочни избори без новоизбраната власт да е започнала своята дейност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44