Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Вучич: Благодарение на Русия Сърбия избегна клеймото на народ, извършил геноцид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин, чийто четвърти мандат започна вчера. Двамата лидери ще вечерят заедно, а утре Вучич ще присъства на парада на победата на Червения площад.

Очаква се Владимир Путин и Александър Вучич да обсъдят косовския проблем, проекта за газопровод „Турски поток“, енергетиката и икономиката.

В навечерието на посещението си Вучич заяви, че благодарение на Русия Сърбия е избегнала „клеймото на народ, извършил геноцид“, за което лично е благодарен на руското ръководство. Става дума за ветото на Русия в Съвета за сигурност на ООН през 2015 г. върху проекторезолюция за Сребреница. Документът предвиждаше да признае за геноцид избиването там на 8000 мъже и момчета мюсюлмани през юли 1995 г.

По време на вчерашното си посещение в Анкара Вучич заяви, че страната му се нуждае от газопровода „Турски поток“. Проектът предвижда изграждането на две линии с мощност 15,75 милиарда кубични метра всяка. Първата е предназначена за турските потребители, а втората трябва да осигури газ за Югоизточна Европа. Газпром разглежда два варианта за трасето: единият минава през България и Сърбия, а вторият – през Гърция и Италия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44