Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти ще представят в София проекти за космически обекти върху обратната страна на Луната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студенти от 15 международни университета представят в столицата модели и симулации на космически обекти, разположени върху виртуална лунна повърхност. На заключителната част на проекта, воден от НАСА, отделните отбори ще демонстрират разполагането на моделите върху обратната страна на Луната, която е скрита от погледа на Земята.

В два дни близо 100 студенти разработваха космически модели и симулации върху виртуална повърхност, предоставена безвъзмездно от НАСА. Разработките им се свързват и взаимодействат помежду си с помощта на дигитална платформа.

Целта на симулациите е да оптимизират разходите и да намалят рисковете за хората и оборудването, отбелязва Николай Томов от Българската асоциация по моделиране и симулации:

"В момента всяка една мисия, която виждате за изстрелване на сателит или кораб до Марс, до Луната, както и за изследване дори и отвъд Слънчевата система – предварително, години наред се правят симулации", уточни той.

Тази година България е единствената страна от Източна Европа, която участва в проекта. Българските студентите създадоха лунен порт, обясни Светослав Георгиев от Висшето военноморско училище във Варна:

"Този порт трябва да е основно от биосфера, навигационна кула и площадка за кацане. Втората единица е специално разработен за самата симулация космолет", добави Георгиев.

Всеки, който проявява интерес към космическите симулации, може да види демонстрациите в столичния хотел "Шипка".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44