Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската перспектива на Западните Балкани във фокуса на срещата в Сунио край Атина

Снимка: БГНЕС

Въпросът за европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде във фокуса на дискусиите на днешната среща в Сунио край Атина. В нея ще участват външните министри на Гърция, България, Хърватия и Румъния и на страните от Вишеградската група. Форумът се провежда седмица преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София.

В разговорите София е представена от външния министър Екатерина Захариева, която от вчера е в гръцката столица. Като наблюдатели са поканени и шестте страни от Западните Балкани. Акценти в дискусиите ще бъдат енергийната сигурност на региона и бъдещето на Европа, съобщават от външното ни министерство. 

През октомври миналата година външните министри от Вишеградската четворка изразиха подкрепа за присъединяване на държавите от Западните Балкани към Евросъюза.Според публикаци и в македонски медии, очаква се между дискусиите да се състои неформална среща между министъра на външните работи на Македония Никола Димитров и гръцкия му колега Никос Коциас. Смята се, че тези срещи могат да се окажат решаващи в контекста на спора между Скопие и Атина за официалното име на Република Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44