Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий бе почетена от Кипърската църква

Снимка: Бранислава Бобанац

Негово Високопреосвещенство Хризостомос, митрополит на Китион и ключова фигура в Кипърската църква, отслужи първата в Кипър Света литургия за Св. св. Кирил и Методий. В службата молитвено участие взе и отец Станислав, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийска епархия. Отбелязването на църковния празник на светите равноапостоли бе по инициатива на българския посланик в Кипър Христо Георгиев.

Честването бе в един от най-забележителните религиозни и исторически паметници на острова - църквата „Св. Лазар” в Ларнака. Тази сутрин тя бе препълнена от българи, кипърци, чуждестранни гости и туристи, които заедно почетоха великото дело на първоучителите. Храмът е построен в чест на Лазар, който след чудотворното му възкресение от Иисус Христос бил ръкоположен за епископ на град Китион, сегашната Ларнака, където е служил още 30 години до смъртта си.

На площада пред църквата тази вечер ще се състои и празникът „Розите на България”, с който сънародниците ни в Кипър се включват в инициативата на Министерството на образованието и Министерството на външните работи. С танци, музика и песни в него ще участват децата от българските училища на острова, български танцови формации, наши певци и музиканти, а накрая ще се извие и голямото българско хоро в Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44