Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-годишен мъж отне живот и рани четирима с нож тази нощ в Париж

| обновено на 13.05.18 в 11:54
Снимка: БТА

21-годишен младеж от чеченски произход, с френско и руско гражданство, е извършителят на снощното терористично нападение с нож  в Париж. Според последната информация той е бил под наблюдението на специалните служби заради подозрения в радикални възгледи, но няма съдебно минало. Полицията е арестувала родителите му и разследва обкръжението му.

Нападателят се е придвижил с метрото до оживения и пълен с туристи квартал около парижката опера, преди да атакува минувачите и да рани петима, единия от които смъртоносно. Той е заплашил със смърт и дошлите на място полицаи, които го застрелват след неуспешен опит да го неутрализират с електрошок.

Бързата намеса на полицията е предотвратила още по-кръвопролитен сценарий, уточни парижкият прокурор Франсоа Моленс.

"До този момент имаме информация, че свидетели са чули мъжът да вика "Алах е велик ". Случаят е поет вече от антитерористичното звено към парижката прокуратура", добави той.

Малко след атаката "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се и обяви, че извършителят е техен "войник".

"Видях как екипите се погрижиха за ранена жена, която разбрах, че е била намушкана. Имаше много кръв, но всички реагираха много бързо. Жената беше в съзнание, дори каза нещо, но точно тогава чухме в далечината изстрели. Имаше много полиция и разбрахме, че нападателят е бил неутрализиран от тях", разказа пред Ройтерс очевидец на атаката, която се разглежда като терористично нападение.

Стотици хора останаха задълго блокирани в квартала, преди да бъдат евакуирани от мястото на драмата, където цяла нощ съдебната полиция разследва случая.

"Всички мои мисли са с жертвите и ранените в атаката", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон, както и подчерта че "Франция плаща още веднъж цената на кръвта, но няма да отстъпи нито крачка пред враговете на свободата".

Френският вътрешен министър Жерар Коломб свика извънредно заседание във връзка с нападението. Това е поредният изолиран терористичен акт, признат от Ислямска държава, месец и половина след  нападението в Треб и Каркасон, при което загинаха четирима души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44