Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите партии в Турция с обща декларация срещу насилието над палестинци в Газа

Бекир Боздаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради вчерашните сблъсъци в ивицата Газа, при които загинаха 58 палестинци, протестиращи срещу американското решение за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим и официалното признаване на града за столица на еврейската държава.

Турция също зае активна позиция по проблема. Външното министерство в Анкара поиска от израелския посланик да напусне страната, а турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че без справедливо решение на палестинския въпрос мир и свобода в Близкия изток са невъзможни.

По време на специална сесия в турския парламент Боздаг, който е вицепремиер и правителствен говорител, заяви, че Съединените щати и Израел ще бъдат принудени да върнат Йерусалим на истинските му собственици:

"С взетото решение и предприетите стъпки Съединените щати унищожиха трудно постигнатите до този момент и продължаващи досега усилия за постигане на мир, унищожиха надеждите за мир. С това решение и стъпките си Съединените щати - заедно с Израел, са първостепенно отговорни за извършеното от израелската армия вчера клане". 

Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие в обща декларация осъдиха израелското насилие.

Докато течеше заседанието в Меджлиса, външното министерство в Анкара извика израелския посланик Ейтан Наех. Според източници от министерството, цитирани от местни медии, на дипломата е било заявено, че би било "подходящо" да се върне в Израел "за известно време".

Междувременно в различни турски градове, сред които Адана, Анкара, Диарбекир, Ерзурум, Коджаели, се провеждат протести и демонстрации.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44