Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос призова за реформи във визовата информационна система на ЕС

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че има нарастване на броя на мигрантите на сухопътните граници между Турция и Гърция, по крайбрежните маршрути на Западните Балкани, както и на пристигащите по Западния Средиземноморски маршрут. В тази връзка той призова за реформи във визовата информационна система на ЕС:

"Предлагаме да се създаде система за автоматична проверка, чрез която визовите и граничните власти ще могат да достигнат до съответната база данни само с едно търсене и така да получат информацията, която им е необходима, за да предотвратят влизания на хора, които представляват опасност. Искаме да осъвременим визовата система, така че да позволим на страните-членки да обменят информация за притежателите на виза с дълъг престой и за постоянно пребиваващите, както и да подлагат въпросните хора на проверка за сигурност. Така граничните власти ще могат да установят дали дългосрочната виза или статутът за постоянно пребиваване са валидни, дали притежателят на тези документи е наистина редовен и дали представлява опасност за вътрешната сигурност на страните-членки".

Еврокомисар Аврамопулос припомни, че по схемата за релокация 20 страни-членки са обещали да осигурят 50 000 места за бежанци и призова поне половината от този ангажимент да бъде спазен до октомври. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44