Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас и Зоран Заев: Диалогът между Гърция и Македония да продължи

| обновено на 17.05.18 в 15:52
Алексис Ципрас и Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

Диалогът между Гърция и Македония да продължи, това е основното послание от приключилите разговори между премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Това стана ясно след срещата между тях.

Македонският министър-председател Зоран Заев каза, че към момента окончателно решение по въпроса няма, но предстои да се проведат политически консултации в двете страни по този въпрос. След срещата си с Алексис Ципрас Зоран Заев каза, че приятелството с Гърция е станало още по-силно и очаква то да продължи и занапред в тази посока. "Членството на Македония в ЕС е реалност, но само ако се изпълнят изискванията на Европа, и мисля, че и ние ще имаме успех в тази посока", каза още македонският премиер:

"От днес приятелството между Република Македония и Република Гърция е още по-силно. Решаваме спор, за да засилим достойнството и единството на гражданите на двете страни".

Двамата министър-председатели са обсъдили един конкретен възможен вариант на името, но Зоран Заев не уточни кой е той. Не стана ясно и дали ще стигне до промяна в Конституцията на Македония. Заев подчерта, че това, което ще се търси и в предстоящите разговори между Скопие и Атина ще бъде взаимно приемливо решение  и за двете страни.

"Решение на този спор има", заяви Заев. По думите му, се очаква до юни да има яснота как ще вървят отношенията с Гърция и как ще се развие спорът с името.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44