Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каниете: ЕС остава ангажиран да спаси ядреното споразумение с Иран

Мигел Ариас Канете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз остава ангажиран да спаси ядреното споразумение с Иран, потвърди в Техеран еврокомисарят за енергетиката Мигел Ариес Каниете. Той разговаря с иранския вицепрезидент Али Акбар Салехи.

Вярваме, че продължаващото прилагане на плана, който бе подкрепен единодушно с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, е ключово за развитието и напредъка на региона, както и за глобалния мир и сигурност, се казва в общо изявление. Канете и Салехи подчертават, че той е плод на продължила повече от 10 години успешна многостранна дипломация, довела до мирно решение на спора за глобалната архитектура за неразпространение на ядреното оръжие.

Агенцията за международна атомна енергия е потвърдила в 10 доклада, че Иран спазва ангажиментите си по ядреното споразумение и ЕС също ще остане верен на своите, докато Иран се придържа към документа. Двете страни припомнят, че вече са се провели два семинара по въпросите на ядрената енергетика в Брюксел и Исфахан, на които е било разисквано сътрудничеството между двете страни в тази област, както и че е постигнато съгласие да се състои трети семинар в Брюксел в края на ноември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44