Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова е на посещение в словашкия град Нитра и сръбската столица Белград

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия, за да почете делото на светите братя Кирил и Методий, ще посети словашкия град Нитра и сръбската столица Белград.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети епархията на словашкия град Нитра, в която има паметник на светите братя Кирил и Методий. Нитра е най-старият град в Словакия, в който се пази частица от мощите на Св. Кирил. Градът е наричан още словашкия Витлеем. След Нитра българският вицепрезидент ще се отправи към сръбската столица Белград. Там през 863 година лично княз Борис 1 посреща и изпраща Кирил и Методий по пътя им на Великоморавската мисия, започнала от Константинопол с благословията на византийския император Михаил Трети. Снощи на среща в словашката столица Братислава с представители на българската общност Илияна Йотова съобщи за намерението на българските власти да създадат по света институти за изучаване на български език. Работи се и по създаването на интернет платформа, на която българи в чужбина да могат да поставят проблемите си, а също така и да общуват помежду си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44