Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган ще участва в митинг в Сараево

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган ще участва в митинг в Сараево днес и ще се срещне с Бакир Изетбегович – босненският член на колективното президентство на страната.

Ердоган ще изнесе реч пред Шестия конгрес на Съюза на европейските турски демократи – организация, която обединява турските общности в Западна Европа. Очаква се да присъстват около 15-20 000 души от целия континент. В организацията на събитието участват и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието и босненската Партия за демократично действие на Бакир Изетбегович.

Австрия, Германия и Нидерландия, в които живеят големи общности с турски произход, забраниха предизборни прояви, свързани с изборите в Турция. Мотивите им са обтягането на отношенията при кампанията за референдум за въвеждане на президентска система в Турция миналата година.

По време на срещата между турския лидер и Бакир Изетбегович ще бъдат обсъдени двустранните отношения, засилването на търговско-икономическото сътрудничество и ситуацията на Балканите. Очаква се Ердоган да участва и в церемония в Международния университет в Сараево, който е турско-босненска образователна институция.

Междувременно вчера кандидатът за президент на опозиционната Народнорепубликанска партия Мухарем Индже обяви своя предизборен манифест. Друг опозиционен кандидат – Мерал Акшенер – заяви, че ако Индже се класира на втори тур, тя ще го подкрепи "безусловно". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44