Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган представи на предизборен митинг в Анкара приоритетите на управляващата ПСР

Снимка: БТА

Подобряване на отношенията на Турция с Европейския съюз и продължаване на усилията й за присъединяване към него. Това е един от приоритетите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, които президентът Реджеп Ердоган представи на предизборен митинг в Анкара днес. Акцент в манифеста за вота на 24 юни е икономиката.

Реджеп Ердоган обяви акцентите в документа от 360 страници по време на митинг, на който бяха представени всички 600 кандидат-депутати на управляващата в Турция партия.

Платформата е разделена на шест части, обединени от общата тема за засилване на Турция. Поставя се цел тя да влезе в групата на страните с високи доходи и да увеличи дела си до 1,5 от световната икономика. В манифеста са включени 146 ключови проекта, сред които за автомобил, плазмени телевизори, боен самолет и танк - турско производство.

Управляващите в Турция целят не само задоволяване на вътрешните потребностите от въоръжение, но и страната да се превърне във водещ износител.

Обещава се повишаване на доходите на редица държавни служители, социални и програми за младите и за семейна помощ. Амбицията на Партията на справедливостта и развитието е намаляване на неравенствата и по-справедливо разпределяне на доходите. Ердоган се ангажира до 2023 г. участието на жените в пазара на труда да достигне 40%. За целта партията се стреми към висок и устойчив икономически растеж, дигитализация и създаване на собствени разпознаваеми световни марки.

Реджеп Ердоган заяви, че непосредствено след изборите ще бъдат вземи нови и сериозни мерки срещу инфлацията и за насърчаване на производството и износа. Той добави, че Анкара няма да се откаже от финансовата дисциплина и плаващия валутен курс.

Друг акцент в манифеста е инфраструктурата – изграждане на високоскоростни жп линии, тунели и енергийни проекти като ТАНАП, „Турски поток“, АЕЦ „Аккую“ и възобновяеми мощности.

Във външната политика се цели Турция да „има силен глобален глас“. Турският лидер подчерта нуждата от сътрудничество със Съединените щати и решаване на проблемите между Анкара и Вашингтон. Турция ще засили сътрудничеството си с различни регионални организации, сред които Евросъюза, добави той. Ердоган се обяви и за тесни връзки с Русия, балканските, близкоизточните и централноазиатските страни. Анкара ще продължи да действа в Сирия, докато всички терористи не бъдат изчистени от страната, категоричен беше турският президент. По думите му продължават усилията за ново и легитимно ръководство в Дамаск, с което да бъде подновено сътрудничеството.

Освен сигурността и борбата с тероризма, в речта си Ердоган постави ударение и върху демокрацията и защитата на околната среда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44