Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов на аудиенция при папа Франциск

Снимка: БГНЕС

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск ще приеме на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът е на официално двудневно посещение в Рим и Ватикана по случай празника на българската просвета и култура. Това ще е втората среща на българския премиер с папа Франциск.

Последната визита на Борисов във Ватикана се състоя преди три години. По традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец, който представлява комплекс от сгради, строени в различни епохи - между 12 и 19 век.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който представлява Българската православна църква в делегацията, каза за мисията на Светите братя:

"Това е историческо събитие, което преди доста векове назад братята Кирил и Методий извършиха, отивайки, за да бъдат благословени и да получат разрешението от папата, за да можем всички ние в момента, благодарение на тях, да разбираме своята вяра с умовете и със сърцата си".

Премиерът Борисов ще поднесе на папа Франциск три подаръка - картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Свети Иван Рилски в пещерата, в която е живял, копие на четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад  за 33 маслодайни рози от Казанлък.

Преди да отпътува за София, министър-председателят ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44