Бургаски ученици от ОУ" Братя Миладинови" и ОУ" Васил Априлов" с призови места в национален конкурс

Снимка: НПО Живата вода

Двама ученици от бургаското  ОУ "Братя Миладинови"  спечелиха  първо и второ място в Националното  състезание по български език "Пазим езика си", организирано от сдружение "Живата вода на България" и МОН. Те се състезаваха  с 600  деца  от цяла България 

С първо място бе отличена  Калия Атанасова от V клас, с преподавател Мариана Стоева , второ място зае Стилян Кръстев от V клас, с преподавател Боряна Йоргова.

Сред децата от VI-VII клас  трета се нареди  Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”.

Състезанието бе  организирано от фондация „Живата вода на България“, основана от съпругата на президента Десислава Радева. То  цели да стимулира грамотността сред децата. Награждаването бе в Софийския университет. Румен Радев също присъства на церемонията. Преди нея се проведе последния  кръг от състезанието,  учениците преминаха през две задачи. Те бяха оценявани  от комисия с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Недялкова спечели три награди на литературен конкурс в Киев

С три дипломи беше отличена бургаската поетеса и преводачка Наталия Недялкова на Международния конкурс "Съзвездие на духовността", Киев. Тя завоюва  трето място в категория "Литературен превод", диплома от Творческия съюз на писателите на Грузия, Тбилиси - за високо писателско майсторство, както и отличие на писателите на Казахстан за преводи на..

публикувано на 17.01.20 в 15:46

Подреждат изложба в памет на Стоян Цанев

Изложбата в памет на българския художник Стоян Цанев  ще бъде открита  на 11 февруари от 18 часа в  в Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски". На двата етажа на галерията ще бъдат представени платна - живопис и графика на именития творец. Картините, които ще бъдат  представени са от фонда на Бургаска Галерия "Петко Задгорски", творби,..

публикувано на 17.01.20 в 12:26

Фото любители правят девета изложба в Галерия Баев

Фото любители от 13- до 50-годишна възраст ще подредят девета изложба в галерия "Георги Баев" на 21 януари /вторник/ от 17.30 часа. Общата експозиция включва 30 фотоса - портретна, пейзажна и стрийт фотография. Снимките са с размер 60x40 . Изложбата е с вход свободен и ще гостува в галерията до края на месеца. Експозицията се реализира от "Фотоскул"-..

публикувано на 17.01.20 в 12:22

Бургаският куклен театър с премиера "Магаренцето и звездата"

Премиера на спектакъла "Магаренцето и звездата" предстои днес в Държавния куклен театър в Бургас. Автор e Сергей Ковальов, режисьор е Христина Арсенова, сценографията е на Емелияна Тотева, а композитор е Гергана Василева. Участват - Александра Илиева-Енева, Гергана Василева, Ивайло Енев. Началният час е 18.30 ч.

обновено на 17.01.20 в 11:03

Смели идеи и космически музикални моменти в "Little Alien"

Погледът нагоре, към звездите много прилича на погледа навътре в себе си, и тази асоциация води  китариста Мирослав Иванов, за когото  2020 започна с мини турне и представяне на "Little Alien" в няколко големи града - Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас. В предните два албума той работи с джаз музиканти като Милен Кокушаров, Димитър Семов,..

обновено на 17.01.20 в 08:59

Изложба в Сливен показва майсторите на художествената тъкан (СНИМКИ)

Творби на значими български автори от фонда на художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол бяха показани за първи път в галерия „Нова“ към Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен. Представени са творби на майсторите на художествената тъкан професор Марин Върбанов, Мара Йосифова, Здравко Мавродиев и др.  Текстилни пана,..

публикувано на 16.01.20 в 17:06

Доцент Димо Колибаров оглавява филиала на Националната художествена академия в Бургас

Доцент Димо Колибаров поема поста директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас, след като настоящият професор Георги Янков, стана ректор на висшето учебно заведение.   Той спечели поста в конкуренция с други двама преподаватели от академията- проф. Божидар Бончев и доц.  Бойка Доневска. "Аз много се..

обновено на 16.01.20 в 12:20